Com aconseguir el domini propi?

Dominar-se a un mateix esdevé a vegades molt difícil. Un vici, una debilitat, pot convertir-se en l'enemic número 1 de nosaltres mateixos.

No és fàcil dominar-se. Podríem dir que tothom té una debilitat o una creu a corregir. El que sí que està clar és que hi ha persones que poden dominar-se i d'altres que no. Entre les que no, moltes, voldrien corregir-se per ser més lliures.

La llibertat no és només escollir entre una cosa o una altra, és no sentir-se esclau. Si algú, esclau d'alguna cosa, davant la possibilitat de fer-la o no, decideix fer-la, no és lliure gens ni mica. Per tant, la llibertat és més que fer o no fer alguna cosa.

Per aconseguir el domini propi calen dues coses: la primera, tenir per objectiu primordial superar l'esclavitud que es té; la segona, posar tots els mitjans que es tenen a l'abast per evitar l'esclavitud.

Cal pensar que una debilitat pot condicionar-nos. Per culpa d'un vici podem perdre tot o bona part de tot allò bo que tenim.

Passar del cercle viciós al cercle virtuós implica canviar hàbits, evitar amb força l'entorn que propicia caure en l'error, tenir una mentalitat optimista i no rendir-se. Per guanyar cal aixecar-se moltes vegades. Millor dit, sempre.

Per ser feliç cal ser lliure. I la llibertat és la voluntat dirigida cap al bé. Cap al bé comú i propi.