La joia de la fe i l'educació de les noves generacions

(15-1-2007)
Aquestes setmanes, en el full diocesà de Solsona, hi trobem fragments del discurs del papa "La joia de la fe i l'educació de les noves generacions" (6 de juny del 2006). En un determinat moment diu:

"Existeix, però, un espai privilegiat en el qual aquest trobament es realitza en la manera més directa, es consolida i s’aprofundeix, i pot així realment amarar i caracteritzar tota l’existència: aquest espai és la pregària."

Parla del trobament amb Déu. I quina és la millor hora per trobar l’Etern? Quan se'ns fa més present? Doncs durant la missa, l'Eucaristia. "Eucaristia" vol dir acció de gràcies. I de mercès n’hem de donar sovint. Per què? Doncs perquè Jesús així ens ho va ensenyar. Ell pregava i sempre que ho feia donava gràcies.

Imaginem que pel que sigui ens fan fora del nostre país i ens trobem en un paratge desconegut. Allí no trobem ni pau ni tranquil·litat. Tothom ens és nou i gairebé ningú no se’ns acosta. Gairebé no sabem què menjar. Malvivim. Però en un moment donat ve algú i ens diu: pots venir amb mi. A casa meva no et faltarà de res. Llavors nosaltres hi anem i com que estem molt contents volem donar gràcies al senyor de la casa i a la seva família. Decidim que ho farem cada diumenge, aprofitant que és el dia que reposem. I pensem que aquest agraïment l’hem de fer bé, amb joia: farem uns petits presents, oferirem el nostre treball, farem peticions perquè no tot és perfecte (vaja, que també necessitem ajuda i potser algú del nostre entorn està malalt i volem compartir-ho amb Ell), demanarem perdó perquè l’altre dia per mandra no vam fer aquell encàrrec... I ell, que també està feliç que nosaltres ho estiguem i compartim amb ell les nostres penes i alegries, ens ofereix un banquet, el millor, el més generós que mai no s'hagi vist.

No és una cosa semblant l'Eucaristia? Jesús ens ha donat i promès la vida. I a més ha compartit amb nosaltres no només el seu bé etern, sinó que també s'ha volgut fer home per compartir el nostre mal. No el pecat, però sí el dolor. I és que la joia de la fe ens porta, ens ha de portar, cap Déu i cap als altres amb un esperit d'agraïment i de servei, de pau i d'amor. No podem desaprofitar la nostra oportunitat. Cada dia se’ns en presenta una de nova.