Cada cosa al seu moment

Secció 5, 6 i 7 de sant Mateu al NitsEstel, capítol 7

Emili Pacheco
"No doneu als gossos les coses sagrades, ni tireu les vostres perles als porcs. ¿No veieu que les trepitjaran amb les potes i, a sobre, es giraran contra vosaltres i us destrossaran?"

Aquest és el fragment del Sermó de la muntanya amb el qual s'inspira avui el Josep Àngel Colomés per fer el seu comentari.

Bona nit Josep Àngel

Josep Àngel
Emili, bona nit

Emili
Podem dir que aquest Evangeli és una invitació a fer cada cosa al seu moment i a posar cada cosa al seu lloc?

Josep Àngel
Efectivament. No podem començar la casa per la teulada. Per anar bé en les coses, hem d'anar per ordre. Per exemple, quan un nen es prepara per rebre la primera comunió, primer es prepara, no fa la comunió i després es prepara. I avui, en algunes parròquies, fins i tot són els pares qui primer es preparen abans que els fills perquè aquests rebin la primera comunió.

La vida ensenya que qui fa les coses abans de temps ha de rectificar sinó vol quedar-se en l'error. És bàsic estudiar les coses abans de fer-les, sobretot les decisions importants. No és qüestió de temps ni de rapidesa, és que cadascú trobi el seu ritme i l'apliqui en la seva vida tot buscant la santedat en les pròpies circumstàncies. Per això cal pregar tant.

Els sants són exemples d'aquesta fe titànica en Déu i d'aquest buscar la santedat i la voluntat de Déu en les circumstàncies de la seva vida. N'hi ha de tots colors: sants que han estat malalts i que no s'han mogut de convents, altres que han viatjat molt, altres que han hagut de buscar la santedat enmig del món, altres en l'esperit contemplatiu, etc.

Déu el que vol és que cadascú trobi la seva llibertat, o el que és el mateix, la capacitat per sentir-se unit a Déu i als altres de manera que cap vici o cap error entorpeixi aquest amor. En definitiva, que tots tinguem la nostra voluntat dirigida cap al bé.

Deia sant Tomàs More, patró dels polítics, que el pitjor dels pecats és la supèrbia, que no hi ha res pitjor que pensar que s'és sant i que es fan les coses bé. I per consegüent, pensar que els altres les fan malament. Per això, Sant Tomàs More, recomanava pensar en la mort, en què ens hem de morir, perquè veiéssim les coses de la vida amb humilitat i enteguéssim que sense aquesta virtut no podem anar bé pel món.

No tirar perles als porcs, heus aquí la qüestió. No malgastar el nostre temps en absurditats. No vanagloriar-nos dels nostres èxits. Agrair a Déu tots els dons que d'ell rebem.

Si tirem perles als porcs, si malgastem el nostre temps en absurditats, si ens vanagloriem dels nostres èxits, si no agraïm prou a Déu els dons que d'ell rebem, ens equivoquem i la història se'ns girarà contra nosaltres i llavors haurem d'anar per la humilitat obligatòriament.

Per tant, comencem ja ara a ser humils, no esperem a què ens caiguin les martellades per ser-ho. Siguem-ho ara, siguem-ho sempre.