El debat de TV3 entre candidats a la Generalitat (petit anàlisi dels 6 candidats)

Cinc candidats i una candidata van debatre durant algunes hores per tal de convèncer als electors d'anar a votar per la seva candidatura.

Personalment em vaig perdre l'última part ja que em vaig adormir, però m'agradaria fer un petit anàlisi del que vaig veure:

Joan Puigcercós: Començo per ell ja que va sorprendre quan va proposar formalment a Artur Mas un pacte per anar a defensar el concert econòmic i, que si no era acceptat, automàticament plantejar un referèndum per la independència. A més, va defensar la tasca d'ERC al govern.

Artur Mas: Es va mostrar hàbil. És sens dubte qui porta acumulats més debats d'aquest tipus. Segurament algun dels minuts més interessants va ser quan va contestar la proposta de Puigcercós. Mas va dir que segurament no seria moment de fer un referèndum que donaria lloc a uns resultats de 50%/50% i que dividirien al país. Això ho van corroborar altres candidats.

Joan Herrera: M'ha quedat gravada la seva defensa de mantenir els 80 km/hora en àrees metropolitanes per tal de respectar més el medi ambient i de reduir els accidents. Va dir que gràcies a la mesura s'havien produït 1200 morts menys. Per tant, aquests dos arguments penso que els hauríem de compartir la majoria.

José Montilla: Va aportar arguments estadístics per fer notar l'increment de la inversió social. També va donar números per contrarestar els atacs de CiU i del PP. No obstant això, les enquestes van en contra seu i el fet que sigui tan gran la distància amb CiU li desmunta l'estratègia d'alternativa, més si ha dit que amb el tema pactes, faria un punt i a part al govern d'Entesa o tripartit.

Alícia Sánchez-Camacho: Al seu estil. Ella i el senyor Rivera van parlar molt de l'escola trilingüe i també va parlar de les seves propostes estrella com donar 240 euros als pensionistes perquè recuperin poder adquisitiu. El seu problema, com el del Sr. Rivera, és que parlen tan ràpid, que costa processar la informació i tot el que diuen.

Albert Rivera: Va estar en moltes batalles dialèctiques i com la senyora Sánchez-Camacho va usar el castellà per defensar l'ús d'aquesta llengua. Va parlar molt de què cal fomentar i no sancionar i va dir que d'aquesta crisi ens en treuran "els emprenedors i els treballadors". En la relació Catalunya-Espanya ho té clar, cal deixar-se de debats identitaris i gestionar.

En fi, un debat en què, almenys la part que vaig veure, el Sr. Josep Cuní va tenir feina especialment amb el Sr. Rivera que va ser qui menys experiència tenia en debats d'aquestes característiques i intentava contrarestar immediatament els arguments dels altres candidats. No sé com el vau veure vosaltres però està clar que hi ha molts partits i un possible pacte: CiU-ERC. Tot i que dubto molt que hi hagi un pacte de legislatura. CiU vol anar fent pactes amb diferents partits per anar aplicant el programa. Tot dependrà, però, dels resultats i del marge que pugui aconseguir.