"Torneu de la part de Déu"

Segur que una de les cartes que més ha inspirat més al nou bisbe de Solsona, Mons. Xavier Novell, és l'escrita per Mons. Jaume Traserra "Torneu de la part de Déu". D'aquí en va sortir una acció evangelitzadora per a persones que s'havien allunyat de la fe. I un bon nombre, sota l'anunci explícit de Mons. Novell, no només ha tornat a la fe sinó que ara participen activament de la vida diocesana.

Molts o gairebé tots els cristians, hem passat crisis de fe, èpoques en què ens hem oblidat de Déu o no l'hem tingut prou en compte. Aquest tornar de la part de Déu que recomanava la mare de Déu als nens de la Cirosa, prop de l'actual Santuari del Miracle el 1458, ressona avui amb força. Molts que han abandonat la fe hi tornen sorprenentment.

En l'esmentada carta, Mons. Traserra deia: “Tornar de la part de Déu” és la resposta de l’home que es posa en camí fins a l’encontre amb Jesucrist. Si la vida de l’home ha estat comparada a la del caminant o del pelegrí que busca arribar a la plenitud, s’escau anunciar a tot home que Jesucrist és el camí, el terme, el sentit i la plenitud de la vida. L’Evangeli de Lluc ens narra una escena entranyable en la qual tot això es fa visible: “Dos dels deixebles feien camí... Jesús mateix se’ls va acostar i es posà a caminar amb ells...”