Com definien al Papa Ratzinger el 1977? "Intel·ligentment conservador"

A l'actual Papa Benet XVI, Joseph Ratzinger, el 1977 el van elegir arquebisbe de Munic. Explica la crònica de La Vanguardia d'aquell dia que això va donar gran satisfacció a l'arxidiòcesi i el defineixen com a "intel·ligentment conservador, adicte a la Santa Seu, còmode al poder polític, tolerable i tolerant pels reformistes". Després la crònica afegeix: "Els seus més íntims diuen que ni tan sols és conservador: només adepte del just terme mig".

En el mateix dia en què es reflecteix aquesta informació, el 26 de març del 1977, el Cardenal de Barcelona, Mons. Jubany, ho diu ben clar: L'Evangeli no és fàcil ni tranquil·litzador sinó exigent i interpel·lador.

A vegades, llegint articles d'aquells anys, m'adono que les coses, en el si de l'Església, no han canviat gaire de 30 anys ençà. El que ha canviat és el seguiment de la pràctica religiosa. I em sembla preocupant no això, que afecta a la llibertat personal, sinó el fet que alguns volen treure la religió de l'esfera pública. Per exemple, de les universitats. La persona, sense la possibilitat d'explorar l'espiritualitat, perd part de la seva llibertat i les universitats, amb el degut respecte, haurien de ser garants d'aquesta, de l'autèntica llibertat.