La idea que connecta el bisbe Deig, el bisbe Traserra i el bisbe Novell

L'Escola de Formació de Laics: La millor realitat pastoral nascuda durant el pontificat del bisbe Deig

Mons. Antoni Deig i Clotet, bisbe de Solsona del 1990 al 2001, va veure néixer l'Escola d'Agents de Pastoral Juvenil el 1999. Va creure-hi i va fer tot el que estava a la seva mà per fer-la possible. A més, en deixar el bisbat, va voler que no només fos una escola per formar agents de pastoral per a joves, sinó que va voler que s'obrís a tots els laics passant a anomenar-se, simplement, Escola d'Agents de Pastoral. El primer director de l'escola va ser el nou bisbe, Mons. Xavier Novell, que va encapçalar aquesta oferta de formació teològica i espiritual del 1999 al 2006.

L'arribada del bisbe Jaume Traserra (2001) va servir de nou impuls per a l'escola. Es va oferir des del començament a fer de professor i predicador de recessos i exercicis espirituals i va veure créixer l'escola i els fruits que ha donat. En aquests més de 10 anys d'existència hi han passat un centenar d'alumnes que s'han convertit en fidels compromesos i preparats per ajudar a delegacions o parròquies de forma molt decisiva. Per tant, es complia l'objectiu de l'escola: fomentar el compromís cristià fidel i perseverant de laics que ara, juntament amb els consagrats, estan sostenint, impulsant i renovant la pastoral d'algunes parròquies i de les institucions diocesanes.

Explica el nou bisbe de Solsona, Mons. Xavier Novell, que “es pot afirmar, sense vacil·lacions, que els signes de renovació i vitalitat que en aquest inici de mil·leni es veuen a la Diòcesi de Solsona provenen de l'Escola de Formació de Laics”.

El 2006, el pare de Mons. Xavier Novell, l'ara diaca permanent Joan Novell i Balagueró, prenia el relleu com a director de l'escola, que el 2007 passaria a anomenar-se Escola de Formació de Laics. Seria l'últim canvi de nom per anar-se adaptant als nous reptes i exigències. Va ser, per tant, el moment en què el bisbe Jaume Traserra va constituir canònicament l'Escola de Formació de Laics de la Diòcesi de Solsona. D'aquesta manera la idea es consolidava i fortificava definitivament.

Una escola en permanent evolució

Els canvis de nom reflecteixen el que estava passant en aquesta realitat viva. L'Escola de Formació de Laics, durant 11 anys, ha anat obrint-se més i adaptant-se als nous temps, sempre amb un objectiu clar: formar laics no només teològicament sinó també espiritualment. No podia ser que una escola de formació de laics deixés de banda la pregària, aquest motor de la vida cristiana. I per aquest motiu, s'han fet recessos i moltes pregàries, explorant les diverses maneres d'adreçar-nos a Déu.

L'Escola de Formació de Laics va passar de ser una formació restringida a unes edats i realitzada a Solsona, a ser, actualment, una realitat, per a tots els majors d'edat cristians, que s'ha anat descentralitzant i adaptant al territori. A més, l'Escola de Formació de Laics sempre ha volgut romandre oberta a tots els fidels i ha ofert conferències o actes molt positius. Destaquem, a tall d'exemple, la vinguda a Solsona de Mons. Lluís Ladària, arquebisbe-secretari de la Congregació per la Doctrina de la Fe que va impartir la conferència “Crist, únic salvador de la humanitat”.

La innovació en l'Escola de Formació de Laics

Moltes de les noves iniciatives pastorals que s'han iniciat a la diòcesi durant els últims 10 anys han estat apreses o impulsades des de l'escola o amb alumnes, exalumnes o professors de l'escola. Els nous temps reclamen noves i imaginatives formes d'Evangelització, i aquest aspecte ha estat present des del principi. Per això, projectes com el “Torneu de la part de Déu”, les “catecolònies”, els cursos Alfha, la consolidació de recessos i exercicis espirituals, han tingut continuïtat, en part, gràcies a l'acció constant i de qualitat dels laics formats en aquesta Escola.

El bon ambient que es palpa ha estat motiu d'alegria per a tots els alumnes i exalumnes. Han participat sens dubte d'una família unida i il·lusionada per portar la Bona Nova a tothom. Segons el bisbe Jaume Traserra “no es tracta tant de felicitar-los per la bona feina feta com de projectar de cara al futur l'extensió de l'Escola als arxiprestats on encara no s'ha fet present l'oferta i la proposta de formació de fidels”.

Nova etapa amb la Teresa Gené (2010)

Aquest 2010 la Teresa Gené, una alumna de la primera promoció (1999-2001) ha pres, per voluntat del bisbe Traserra, la direcció de l'Escola de Formació de Laics després de 8 anys de delegada de joventut. La Teresa resumeix molt bé l'esperit de l'escola quan diu: “L’objectiu prioritari és ajudar a viure a consciència i en profunditat l’ésser cristià”. Actualment l'Escola té dues seus, una a Tàrrega amb uns 25 alumnes, i una a Solsona amb uns vuit.

La nova directora afegeix que “Només qui coneix el Crist el pot estimar i qui l’estima, transmet tot allò que comporta una relació vital amb el Senyor: joia, esperança, pau, amor, comprensió, saviesa... I totes aquestes coses, no són les que necessita urgentment el nostre món avui?”.

En definitiva, l'Escola de Formació de Laics de la diòcesi de Solsona connecta el bisbe Deig, amb el bisbe Traserra i tots dos bisbes amb el nou cap de l'espiscopat, Mons. Xavier Novell. Una iniciativa molt positiva que ha aportat fruits concrets com per exemple: 1 exalumne ha estat ordenat prevere, un altre ha rebut les ordes de diaca a l'espera de ser ordenat capellà, 3 exalumnes han estat ordenats diaques permanents, 17 exalumnes són membres integrats a diferents delegacions, associacions i fundacions diocesanes, etc., etc.

Els projectes de l'Escola de Formació de Laics no s'aturen. Queda molta tasca per fer i segur que tenint com a nou bisbe el que ha estat director 7 dels 11 anys de l'Escola, se seguirà impulsant aquesta realitat. Com desitja Mons. Novell, aquesta escola seguirà sent aquella que “tot ho encamina cap a l'evangelització”. I com recordava en una carta des de Roma el 25 de febrer del 2003: “Quan ara fa anys vàrem imaginar el projecte dels agents de pastoral, pensàvem en nomenaments, en títols, en responsabilitats... Després ens vàrem convèncer que el millor nomenament era escoltar del Senyor mateix el “Vine i segueix-me”.