Entrevista a Alberto Fernández Díaz

Entrevista publicada al Celsona Informació a final de novembre de 2010

“La llei antitabac és una veritable estafa envers els restauradors”

Josep Àngel Colomés.- Alberto Fernández Díaz (Barcelona, 12 de desembre de 1961) és regidor a l'Ajuntament de Barcelona pel Partit Popular però una bona colla d'anys va liderar el PP a nivell de Catalunya. Amb la presència de la candidata per Lleida, Dolors López, i de l'històric del PP a Lleida Josep Ignasi Llorens, a més de membres del partit a la comarca, va presidir l'acte central del PP a Solsona, al teatre comarcal el passat dimarts. Nosaltres, abans del míting, vam tenir l'oportunitat de conèixer les seves propostes.

Quin seria l'objectiu del PP en aquestes eleccions?
Ser la força decisiva amb un doble objectiu: deixar enrere l'etapa del tripartit i d'altra banda garantir que el futur govern de Catalunya se centri en allò que preocupa als ciutadans, que és la lluita contra la crisi, la delinqüència, les polítiques socials així com també rectificar determinades polítiques d'immigració i no pas la independència. En aquest sentit, vull recordar que quan el Partit Popular de Catalunya no ha decidit, governa el tripartit i, per tant, és una raó afegida per votar-nos.

Alguns diuen que la llei antitabac provocarà estralls en bona part del sector de l'hostaleria, quina opinió en té?
Aquesta llei antitabac no només ha estat una presa de pèl sinó també una veritable estafa per aquells emprenedors, aquells restauradors que varen encarar reformes en els seus locals, que van gastar diners i fins i tot, per a fer-ho, van demanar crèdits per pagar aquestes obres i poc temps després, quan encara no han tingut temps d'amortitzar la inversió per adequar les zones de fumadors, ara se'ls prohibeix que es pugui fumar en tot el local a partir del 2 de gener.

Ja és definitiu?
Bé, nosaltres hem demanat una moratòria que aquí s'ha rebutjat. El Partit Popular va defensar en solitari aquesta moratòria per tal que aquells restauradors que van haver d'encarar unes obres al local almenys puguin amortitzar les obres. Per tant, ha estat una veritable estafa envers aquests restauradors que han fet obres pensant que les lleis s'han de complir i a més tenen un horitzó temporal d'estabilitat.

Quin és el projecte econòmic del PP. Menys impostos per reactivar l'economia?
Bé, per a Catalunya volem aplicar les receptes que ja vam aplicar des d'un govern d'Espanya i que van aconseguir crear ocupació, baixar els impostos i millorar les polítiques socials. El Partit Popular té, com tots, els nostres defectes, però una cosa que ens reconeixen fins i tot els nostres adversaris és que quan governava el PP, Espanya anava bé i Catalunya anava millor. I ara que governa Zapatero, Espanya va malament i, per això, Catalunya va pitjor.

He llegit que proposen una llei per coordinar les administracions públiques per tal que s'eliminin duplicitats. L'objectiu és estalviar i ser més eficients?
No es tracta ja de promoure més administració sinó de fer una millor gestió dels recursos públics. I, en aquesta perspectiva promourem totes aquelles mesures d'eficiència per evitar duplicitat i, per tant, per reduir el volum, no tan sols en el seu número sinó també les traves burocràtiques que les pròpies administracions promouen o imposen als emprenedors. És a dir, les traves burocràtiques s'han convertit en un impost afegit pels emprenedors i, per tant, es tracta de reduir l'administració des d'una triple vessant: menys administracions, menys burocràcia i incentius als emprenedors.

Quan es parla d'espoli fiscal també vol dir que Espanya no inverteix prou a Catalunya?
Quan governava el Partit Popular la Generalitat va triplicar els seus ingressos i va promoure dos models de finançament autonòmic. Un, amb majoria absoluta ja del Partit Popular que fins i tot Jordi Pujol i la Generalitat encapçalada per Convergència i Unió li va donar suport. Però molt sovint, darrera aquests plantejaments de l'espoli fiscal i del concert que en campanya està defensant Artur Mas el que s'amaga és la mala consciència de Convergència i Unió en el sentit de no intentar parlar de qüestions que està defensant el Partit Popular en aquestes eleccions catalanes. Per exemple, el Partit Popular es compromet a suprimir l'impost de successions que el 2003, quan Jordi Pujol governava Catalunya i Artur Mas era el conseller en cap, varen rebutjar. O rebaixar l'IRPF. Per tant, des d'aquesta perspectiva, a més de millorar el finançament de Catalunya volem millorar el finançament dels catalans baixant els impostos

I ja per acabar, quina és la proposta del PP en quant a immigració?
Els immigrants han de complir la llei i assumir obligacions com qualsevol de nosaltres. I el que no es pot acceptar és que allò que ens exigim a nosaltres mateixos quan ho exigim a les persones immigrades siguis titllat de xenòfob o racista.