Entrevista a Jordi Riart i Vendrell, exalcalde i regidor de l'Ajuntament de Solsona

Entrevista publicada al Celsona a l'inici de gener del 2011

Titular:
“Caldrà fer un esforç per reduir la despesa corrent intentant mantenir els serveis bàsics sense incrementar les taxes”

Josep Àngel Colomés.- Jordi Riart i Vendrell (1956) va ser alcalde de Solsona durant 4 anys (2003-2007). Després de saber-se que no serà el candidat de CiU a les eleccions, hem volgut parlar amb ell per conèixer la seva opinió sobre l'actualitat solsonina.

Com veu en aquests moments políticament Solsona? Què destacaria de l'última legislatura?
El desànim i la paralització dominen on els "tripartits" estan governant. I el que ha passat en les darreres eleccions al parlament és un reflex del que la gent pensa i desitja. N'està tipa d'una fórmula que ha fracasat, de fet mai ha funcionat i és conseqüència d'un vici del nostre sistema democràtic que permet que una coalició de perdedors pugui governar. Caldria corregir-ho amb una segona volta com fan altres països.

L'última legislatura s'ha destacat per la manca de lideratge i de programa que en temps de crisi s'agreuja per la manca de reacció i d'encert en les decisions.

Cap on ha de tirar Solsona? Quins creu que són els reptes per la nostra ciutat de cara als propers anys?
Solsona a d'anar cap a un govern municipal estable i sobretot fiable en les decisions que prengui. En el proper mandat caldrà fer un esforç per reduir la despesa corrent intentant mantenir els serveis bàsics sense incrementar les taxes. En aquest mandat s'han desaprofitat els "fons Zapatero" provinents del govern central per pal·liar la crisi. Se'n podia haver destinat una part a la creació de recursos propis per tal d'abaratir la factura energètica de la ciutat, i en conseqüència treure pressió fiscal a la ciutadania.

Creu que el nou cap de llista de CiU podrà configurar un bon equip per intentar recuperar l'alcaldia?
Ningú que accepti el repte d'encapçalar una llista electoral vol tenir una llista dolenta. La dificultat rau en què la desafecció per la política que els darrers anys han fomentat els "tripartits", sovint impedeix fitxar persones prou vàlides per a un govern. Espero que després de les darreres eleccions, que han trencat aquesta dinàmica, pugui animar la gent a adquirir compromisos amb la societat i implicar-se en la política.

A nivell personal, té ganes de seguir vinculat a la política?

El fet que, ara, jo no encapçali la propera llista de CiU a l'Ajuntament de Solsona, no vol dir que renunciï a l'activitat política. D'alguna manera continuaré treballant pel millor projecte polític que la ciutat i el país necessita

Creu que el govern de Mas és el millor dels possibles i aconseguirà aixecar Catalunya?
No tinc cap mena de dubte que el govern del president Mas és el millor que necessita Catalunya. En aquests moments de difícil responsabilitat ha aconseguit transmetre a la població confiança en la configuració del nou govern i en les primeres decissions que ha pres. No serà fàcil aixecar el país ni tampoc és farà en dos dies, però, estic segur que l'Artur Mas passarà a l'història com el president de la Generalitat que ha estat valent i capaç de situar Catalunya novament en el referent polític.

Aquests quatre darrers anys han estat difícils per vostè i per molts solsonins. Com els veu des del present o prefereix mirar endavant i oblidar-los?
El passat sigui per bé o per malament, no el pots recuperar mai, així com tampoc pot condicionar el teu present ni el futur. La vida cal encarar-la cada dia amb il·lusió renovada, per difícil que sigui la teva experiència personal. I puc dir que de les situacions difícils sempre en pots treure aspectes positius que t'ajuden a tirar endavant.

L'associació Fènix, per ajudar a malalts i familiars víctimes de la malaltia del càncer, que vostè encapçala, quins reptes té per aquest 2011?
Vull aclarir que no encapçalo l'entitat, però hi col·laboro en tot allò que està al meu abast. Penso que Fènix és una entitat que cal consolidar en els propers mesos i treballar d'una manera especial en aquells aspectes que la medicina no tracta directament, com són l'àmbit emocional i social de la persona que es veu afectada per la malaltia, així com el seu entorn familiar més proper.

Finalment voldria acabar desitjant que aquest nou any que tot just encetem, ens aporti a tots, salut i il·lusió per afrontar amb garanties d'èxit aquelles dificultats que la vida ens presenta.