Entrevista a Montserrat Tura

Entrevista publicada el 14 d'octubre de 2010 a Solsonès Total

“Seguim treballant de valent en la modernització de la Justícia”

Josep Àngel Colomés.- Montserrat Tura serà la número 2 del PSC per les pròximes eleccions a la Generalitat. En els seus anys de consellera (ara ho és de Justícia), ha demostrat el seu compromís per progressar i en molts aspectes ho ha aconseguit. Però sap que el camí és llarg i cal seguir lluitant per millorar, i més ara en un context de crisi econòmica. Per aquest motiu agraïm a la Montserrat que ens hagi atès i ens hagi dedicat part del seu temps per tal d’explicar què està fent i què creu que cal fer a partir d’ara.

En què està ocupada Montserrat Tura en aquests moments?

En aquests moments segueixo, com he fet des que vaig assumir el càrrec de consellera de Justícia, el dia a dia de la gestió de la conselleria de Justícia i treballo per acabar una legislatura que ha estat densa en contingut i en actuacions. És hora de fer balanç de la feina feta fins ara, però també cal prosseguir amb els projectes que encara estan en marxa. La feina segueix pel que fa a la construcció de nous palaus de Justícia, n’hem finalitzat 18 entre els anys 2007 i 2010, i seguim treballant de valent en la modernització de la Justícia amb la implantació de programes informàtics que agilitzin i facin més útil i eficaç l’administració de Justícia. Hem fet passes de gegant en la informatització dels jutjats.

Ens cal seguir treballant per clausurar presons obsoletes, tercermundistes i reduir la massificació als centres penitenciaris i dignificar-los. Aquest ha estat un objectiu prioritari durant el meu mandat, per això s’han obert les noves presons de Brians II, de Lledoners i el centre penitenciari de Joves que ha fet possible tancar i enderrocar la vella presó de Trinitat, i ara hi ha en construcció dues noves presons i altres dues pendents d’adjudicar-se. Segueixo treballant per garantir la justícia gratuïta a les persones sense recursos econòmics, que ara és més necessari que mai per l’actual cojuntura econòmica....

I, com ja sabeu, ara comença la campanya per a les eleccions al Parlament i faré campanya i aniré on calgui per defensar el projecte del PSC, que és el meu projecte.

Com veu Catalunya després d'una legislatura difícil i en un context de crisi?

Patim una crisi internacional terrible que és evident que repercuteix en l’economia catalana. Les darreres dècades hem viscut canvis i demandes socials que mai havíem viscut, un increment demogràfic molt important, demandes socials més acurades, i des del govern hem fet una inversió molt important en la creació i en la millora de serveis públics que generin igualtat d’oportunitats, i aquest esforç ha permès que les repercussions de la crisis en la societat catalana no hagin estat encara més greus del que ho són.

La quantitat i la qualitat dels serveis públics que s’han implantat els darrers anys, les ajudes a persones dependents, a discapacitats, a aturats de llarga durada, les Inversions del Govern en infraestructures, l’assoliment de noves competències com el traspàs de Rodalies, la creació d’escoles bressol, de centres d’atenció primària, de nous jutjats,. i molts esforços més que ha fet aquest govern han cosit un teixit social i econòmic que ha evitat que la crisi actual ens afectés encara més. Per tant veig Catalunya com un país fort, potent i preparat en un context internacional complicat que ens cal afrontar.

I tenim un altre problema que l’han generat el PP i el Tribunal Constitucional.

Quines propostes té per tal de tirar endavant els reptes que ens afecten?

És prioritari el desplegament íntegre de l’Estatut i impulsar l’Estat federal, i seguir treballant en la creació i en la millora de serveis públics. La lluita contra la crisis s’ha desplegat seguint quatre grans línies per sostenir l’activitat econòmica, donar suport a l’activitat empresarial i facilitar-ne el finançament, ajudar als sectors socials més desafavorits i aplicant una política d’austeritat pressupostària. Cal seguir aquestes línies i atrevir-se amb polítiques innovadores i estratègies de reforma per sortir de la crisis i, a més, sortir-ne enfortits, amb una economia més sòlida i equilibrada i més justa que no deixi a ningú enrere. Cal seguir amb la formació als aturats, les beques escolars, destinar més recursos a Serveis Socials, millorar el finançament de les empreses amb avals perquè empresaris i pimes puguin demanar crèdits i beneficiar i ajudar a emprenedors i autònoms.

Cal recolzar sectors estratègics com l’automoció, incrementar els ajuts a la rehabilitació per revifar el sector de la construcció; apostar per la investigació i la recerca, per sectors tecnològics, per la indústria del coneixement i invertir i creure en la formació professional per recuperar-ne el prestigi i la qualitat, entre altres coses.

Que fa en el seu temps lliure?

Dedico moltes il·lusions a tenir temps lliure, però no ho aconsegueixo, excepte alguna petita escapada amb bicicleta.

Què diria a un aturat?

Li diria que l’atur és el problema que més ens preocupa en aquests moments. La crisi porta conseqüències socials greus, com és l’atur. S’han pres mesures per combatre’l, però hem de reconèixer que no han estat suficients, la taxa d’atur és molt elevada. Perquè hi hagi feina cal que s’activi l’economia productiva i malauradament durant molt temps el que es va fer va ser activar l’economia especulativa i després n’hem rebut els danys. Un dels nostres objectius és protegir a les víctimes de la crisi, als aturats. A més, el govern ha impulsat programes de suport per totes les persones i empreses emprenedores que estiguin treballant en la línia d’incorporar noves tecnologies o d’obrir nous mercats.