Déu és amor

És una definició que trobem en la primera carta de Joan al Nou Testament. Però no és l'única frase impactant de la missiva, n'hi ha moltes. Per exemple: qui no estima, continua mort. I és que l'amor és l'únic que provoca la felicitat i dóna vida. Fixeu-vos en el Barça, en el gest de Puyol cedint el braçalet a Abidal perquè recollís la copa d'Europa. Només la solidaritat fa la felicitat. El treballar els uns pels altres. L'atendre'ns els uns als altres amb afecte i delicadesa.

No hi ha millor manera d'entendre la vida que entendre l'amor. Precisament, perquè l'amor és tan gran, que quan es trenca és quan fa més mal. És pitjor no tenir amor que no tenir qualsevol altra cosa. I, per això, Joan en la carta diu: no estimem amb frases i paraules, sinó amb fets i de veritat.

Jesús ens va deixar un mitjà d'amor, que ha de ser l'Església, la comunitat dels que s'estimen. Però sabem prou bé que en els mitjans de comunicació s'omplen moltes pàgines d'escàndols singulars i ben poques de la molt bona tasca que porta tanta gent en el si de l'Església. Un 1% de negatiu però que ressona com el 99% taca el 99% de positiu que només s'explica en els grans mitjans en l'1% dels casos. Aquestes pàgines de la premsa no fan sinó eixamplar l'escletxa dels que ja se n'han desconnectat perquè se n'han sentit decebuts. Per això, l'Església ha d'esforçar-se en buscar la reconciliació amb aquestes persones decebudes que, malgrat tenir fe, la viuen des de la distància. L'Església ha d'oferir propostes a tanta gent que segueix confiant en Jesús o en la Mare de Déu però desconfiant de l'Església a causa d'aquest 1% o més de maldat.

Sabem prou bé també que hi ha molta gent, allunyada de l'Església que actua amb justícia. Diu la carta de sant Joan: “El qui no estima no coneix Déu, perquè Déu és amor”. Per tant, jo afegiria: qui estima coneix Déu. I qui estima és més feliç que qui no estima. Sí, hi ha moments de tot. Però aquestes estones d'amor i de felicitat compartides en família, amb els amics o en el treball, són un anticip del que ens trobarem al cel.