Déu és trinitat, Mons. Xavier Novell

Xavier Novell Gomà. Bisbe de Solsona

La setmana passada acabàvem la cinquantena pasqual amb la gran solemnitat de la Pentecosta. Concloíem d’aquesta manera la contemplació dels misteris de Crist: naixement, baptisme, vida pública, passió, mort, resurrecció, aparicions als deixebles, ascensió. Celebràvem també l’enviament de l’Esperit Sant de part del Pare i del Fill als deixebles. Després d’haver celebrat tots aquests misteris estem en condicions, com l’Església naixent, de prendre consciència del misteri íntim de Déu: Déu és u i tri. El Déu únic i veritable és la Santíssima Trinitat: Pare, Fill i Esperit Sant.

La fe en Déu Trinitat no és fàcil, la nostra raó encaixa bé amb els esquemes religiosos de les cultures de tots els temps que a partir de la natura han imaginat o a un únic Déu creador o a una multitud de déus responsables de les diferents realitats creades. La fe en Déu Trinitat suposa un salt, un desbordament de la limitació de la nostra raó, només possible perquè Déu s’ha revelat personalment i s’ha manifestat com un Déu únic en tres persones divines.

Una dada que confirma el caràcter revelat de la idea de Déu Trinitat és el fet que els cristians que no han rebut conscientment el do de l’Esperit Sant tenen dificultats en creure en la Santíssima Trinitat. Fàcilment creuen que Déu és únic, és a dir, Déu Pare creador, que Jesús és el seu enviat sense que realment el confessin com a Déu i l’Esperit Sant és un desconegut.

La fe en Déu Trinitat és el cor de la nostra fe. És l’experiència d’una relació veritable amb Déu ja que per l’efusió de l’Esperit Sant en els nostres cors podem viure una relació personal amb Déu Pare a través de Crist. És l’assentiment intel·lectual a un Déu que no és projecció nostra sinó revelació d’Ell mateix de manera assequible a les nostres capacitat. Diguem-ho clar: qui no coneix la Trinitat, no coneix el veritable rostre de Déu.