Jesús sempre és radical (tot llegint "Carta a los jóvenes")

Ahir vaig acompanyar a un amic a entrevistar al bisbe Xavier Novell (l'entrevista sortirà al setmanari local de Solsona, Celsona, el pròxim divendres). Al final de la mateixa ens va regalar el llibre "Carta a los jóvenes" perquè el compartíssim. Tinc l'honor de ser el primer en llegir-lo i tot iniciant-lo m'ha vingut al cap aquesta reflexió: Jesús és radical.

Jesús no és aquell de les mitges tintes. Et diu que si estimes ho facis de veritat. Et diu que si vols ser cristià ho siguis cada minut de les 24 hores. Et diu que si no et corregeixes i esmenes els teus pecats, per petits o justificables que siguin, no sabràs el que és l'amor profund, no seràs feliç, no arribaràs a la meta preparada per tu.

Mons. Novell parla de l'acompanyant en el segon capítol. Tots necessitem un "confessor", una persona a qui poder explicar els problemes o els desitjos. Però, a més, necessitem que una persona ens animi quan estem desanimats i ens alerti quan estem eufòrics. També nosaltres podem ser o hem de ser "confessors" d'algú. L'amor ens ho fa descobrir. Per això, tots ens necessitem els uns als altres. I per això, si volem ser bons amics de Jesús, és bo que passem pel confessionari de tant en tant. Necessitem explicar el que portem a l'ànima, necessitem que algú escolti allò amagat, necessitem que els nostres desitjos més profunds o les nostres preocupacions més intenses siguin escoltades.

No tot es pot explicar a tothom, però hi ha coses que s'han d'explicar a algú. I Jesús és aquell que ens salva. Sí, ens adverteix des de la seva radicalitat però també des de la seva misericòrdia més profunda: "Accepteu el meu jou i feu-vos deixebles meus, que sóc benèvol i humil de cor, i trobareu el repòs" (Mt 11, 29).

Gràcies Mons. Novell pel llibre. Us el recomano: "Carta a los jóvenes". Un llibre escrit des de la proximitat, des de la pròpia experiència (també explica el que li va passar a ell) i des de l'amor apassionat per Crist.