Lectio Divina, un descobriment

Un dels descobriments que he fet aquest estiu és el de familiaritzar-me amb una pregària diferent, totalment nova per mi. Jesús ens recomana "pregar i vetllar" i, per a fer-ho, una de les formes que tenim és aquesta, la Lectio Divina, el mètode de lectura i pregària amb la Bíblia. En el meu cas ho he aplicat a la lectura del dia de l'Evangeli.

La Lectio Divina, per entendre'ns, és una manera d'entrar en diàleg amb Déu mitjançant la seva Paraula. És una manera de tenir aquesta trobada personal amb Jesús.

L'itinerari de la Lectio Divina el podem explicar en cinc passos. Després d'una pregària intròductoria (Veniu, Esperit Sant, i ompliu el meu cor. Doneu-me oïda per escoltar el que voleu dir-me en aquest temps d'oració) el primer pas és la lectura del fragment de l'Evangeli. En aquest primer moment cal que entenguem què diu el text, què diu Jesús, els personatges que hi apareixen, etc.

El segon pas (meditació) és tornar a llegir el fragment i preguntar-se: què em diu a mi? Es tracta que el text ens digui alguna cosa de la nostra vida. Ens adonarem que els Evangelis estan molt a prop d'allò que vivim. Ens revelaran moltes coses. És moment de descobrir-les.

El tercer pas és l'anomenat "oratio" perquè pròpiament, a partir d'una nova lectura del mateix text, preguem, és a dir, podem fer una resposta de petició de perdó, de petició per una necessitat pròpia o d'una altra persona, de lloança o d'acció de gràcies.

El quart pas, la contemplació, provoca que en llegir el text de nou (no cal completament), puguem descansar en el Senyor, és a dir, després de llegir unes paraules ens quedem amb l'ànima quieta, meravellats davant de Déu. Acabat el pas podem concloure aquesta estona de pregària amb aquestes paraules: "Et dono gràcies Senyor per aquesta estona en la teva presència", seguit d'un Parenostre i un Avemaria, conclosos amb el senyal de la creu.

El cinquè pas és el nostre compromís d'amor. És moment de veure la realitat amb una mirada nova, amb la mirada de Déu. Segurament ja estarem una miqueta més arrelats i edificats en Crist, més ferms en la fe. Per tant, és el moment de l'amor i de la caritat en la nostra vivència particular i quotidiana.

En resum, pregar amb l'Evangeli (el de cada dia el podeu trobar a www.evangeli.net o la referència al Full Diocesà), ha estat per mi una novetat, un bé, una font de millora personal. Si algú intenta fer Lectio Divina i té algun dubte, potser el puc ajudar. El meu correu electrònic és jacolomes@gmail.com.