Pep Guardiola: humilitat i treball

Si en un article anterior sobre el tècnic del FC Barcelona he parlat d'humilitat, l'altre gran talent del Barça de l'era Guardiola és el treball, aquest esforç, que els grans savis i entesos reclamen. El pensador de Vic Jaume Balmes a El criterio, va tenir pensaments lúcids respecte aquesta característica indispensable perquè hi hagi fruits. Tradueixo de l'original en castellà:

"De les doctrines d'aquest capítol sobre la inspiració i la intuïció, podem inferir la conveniència d'abandonar el discurs i, fins i tot, el treball, per tal d'entregar-nos a una espècies de quietisme intel·lectual? No, certament. Pel desenvolupament de tota facultat hi ha una condició indispensable: l'exercici.

Tant en allò intel·lectual com en allò físic, l'òrgan que no funciona s'adorm, perd vida, el membre que no es mou, es paralitza. Fins i tot els genis més privilegiats no arriben a adquirir la seva força increïble, sinó després de llargs treballs.

La inspiració no davalla sobre el peresós. No existeix quan no bullen en l'esperit idees i sentiments fecunds".

Per aquest motiu Messi, Xavi, Iniesta, Pedro... brillen, perquè treballen, i la inspiració i la intuïció davallen sobre ells perquè són constants en l'esforç. Enhorabona Pep per saber conjuntar harmònicament tot un Barça amb humilitat, treball, esforç i saviesa.