Per què Guardiola és filòsof del futbol?

Ibrahimovic la va encertar. Guardiola és un filòsof del futbol perquè realitza un "estudi metòdic i crític de la realitat del futbol, del coneixement i l'acció, que aspira a donar-ne l'explicació darrera i a orientar el joc del futbol". I entre els seus pensaments n'hi ha un de decisiu, de genial: millorar el joc. Ja ho va dir Jaume Balmes a El criterio: "En totes les qüestions hi ha un punt de vista principal, dominant; en ell es col·loca el geni. Allà hi ha la clau, des d'allà ho domina tot". Aquest aspecte, el de millorar el joc, que podria semblar complementari, és el més decisiu de tots. En el futbol qui guanya, en la immensa majoria de les vegades, és qui juga millor i prova d'això són els resultats obtinguts pel Barça de Guardiola.

Aquesta passió de Guardiola per millorar el joc es complementa amb la voluntat efectiva de cuidar els actors. Qui pot millorar el joc? Els jugadors a través del seu engranatge col·lectiu. Guardiola els dóna confiança i mitjançant el treball els dóna arguments de la manera sobre com jugar millor. Aquesta aspiració del tècnic fa que els jugadors tinguin sentiments favorables en pro de l'equip. Els individualismes són apartats per Guardiola (Eto'o, Ibra, etc.). Guardiola vol jugadors d'equip, que treballin per l'equip i que, amb humilitat, contribueixin a fer de l'equip, una màquina de jugar bon futbol. Guardiola no mira cap més interès que el de millorar el FC Barcelona des de l'essència.

L'estabilitat de l'equip de Guardiola és tal perquè el de Santpedor motiva els seus jugadors i els dóna confiança. Té en compte els seus sentiments, els recolza en moments difícils i no fa distincions entre jugadors del planter o fitxatges milionaris. Guardiola posa en harmonia la raó i els sentiments per tal que en surti la millor simfonia futbolística.