Sigues tu mateix (tot seguint la lectura de "Carta a los jóvenes" del bisbe Xavier Novell)

Ja estic a punt d'acabar el llibre "Carta a los jóvenes" de Mons. Xavier Novell. M'agrada perquè cada capítol conté una part de "Te cuento mi experiencia...".

Quan llegeixes un llibre, a vegades et vénen records paral·lels. Confrontes la teva vida amb el que està dient el llibre. Avui m'he recordat del "Sigues tu mateix". Recordo que llegint una biografia de Joan XXIII, el papa Angelo Giussepe, de jove, quan era professor, havia penjat a la paret "Sigues tu mateix", un missatge pels joves a no tenir por de ser ells mateixos.

En un món globalitzat i amb uns patrons de bellesa i de comportaments, sembla que el millor és complir els requisits del pensament imperant, però en el fons el que compta és ser diferent. Si Toni Clapés triomfa fent ràdio i no ho fa fent tele, és perquè en la ràdio és més ell mateix i cau més bé. En la tele, en canvi, no existeix la mateixa empatia. Sentia fa uns dies Versió Rac1, en què s'entrevistava a l'alcalde de Solsona i entre Clapés, Marcel·lí Virgili i el propi alcalde, David Rodríguez, més els col·laboradors, m'ho vaig passar d'allò més bé. Humor, intel·ligència, preguntes que nosaltres faríem, il·lusió de saber què pensa un alcalde jove de la Catalunya Central... L'entrevista es va fer curta.

Ser un mateix vol dir conèixer i reconèixer la pròpia vocació. Saber que no n'hi ha prou amb uns bons estudis o amb un bon ofici o amb una bona família, que cada dia és necessària una actitud d'humilitat, atenció i treball per tirar endavant. A qualsevol edat hem de ser capaços d'il·lusionar-nos i de tenir esperança. Ser diferents és la millor riquesa perquè cadascú si realment és ell mateix, sempre sigui únic. No hi ha dues personalitats iguals i tots vivim les nostres vides que, comunicades i viscudes amb amor, sempre poden aportar sorpreses positives a la nostra societat a cada dia que passa.