Corrupció del llinatge humà

És fàcil constatar en la persona l'estranya barreja de "noblesa i degradació, de grandesa i petitesa, de bé i de mal, que no és fàcil concebre com un ésser de tal naturalesa hagi estat obra de Déu" (Jaume Balmes). És cert, ens adonem per pròpia experiència la lluita que portem entre la virtut i el vici.

Això s'explica perquè tota persona, malgrat ser obra de Déu, porta un pecat original. Dins seu, la persona porta una fragilitat que el pot fer capaç de les pitjors atrocitats. I aquest fet ve del principi de l'espècie humana i és comú, des de llavors, a tots els mortals. Ho expressa així Jaume Balmes: "L'home va pecar, i per inescrutables designis de l'Altíssim ha restat tot el llinatge d'Adam infecte a la culpa i subjecte a la pena". Per això la persona té contradiccions, per això persones que es podrien enlairar en la virtut, veiem com s'arrastren en la misèria de la flaqueses humanes.

Així, la corrupció del llinatge humà esdevé un misteri superior a la intel·ligència humana. Hom es pot preguntar per què, però resolem perfectament l'enigma mitjançant el que la religió catòlica anomena "pecat original". De l'estat d'innocència original l'home, a causa d'un mal ús de la seva llibertat, es passa al pecat i aquest es transmet de generació en generació.