Un dels llibres més importants de la història

Es tracta de La imitació de Crist, de Tomàs de Kempis, del 1418. Veurem de seguida que ha tingut o ha ajudat a provocar conseqüències decisives arreu del món en molts àmbits, tant espirituals com solidaris.

Qui va passar per Manresa i més tard va fundar la Companyia de Jesús, l'orde catòlica masculina que en l'actualitat té més membres, uns 19.000, sant Ignasi de Loyola, des que va descobrir el llibre del qual parlem, en va ser aficionat tota la vida. El volum en qüestió també va influir en els seus Exercicis espirituals, sobretot respecte a la pedagogia per vèncer les passions, condició bàsica per al seguiment de Jesús. Els Exercicis, al seu torn, van influir en sant Antoni Maria Claret, fundador dels Fills del Cor de Maria amb presència en l'actualitat en 60 països i amb més de 3.000 membres.

Es calcula que La imitació de Crist s'ha editat en més de 3000 ocasions. Números grans per un llibre que no deixa de parlar d'humilitat. L'han anomenat el cinquè evangeli per la seva força. Es comenta que ha estat el llibre catòlic més editat després de la Bíblia.

Durant el segle XIX el llibre va marcar vides de sants importantíssims com sant Joan Bosco, fundador dels salesians (més de 15.000 membres en 128 països del món en l'actualitat). I també va ser usat per la doctora de l'Església Teresa de Lisieux (1873-1897), "santa Teresita", venerada en un magnífic santuari de Lleida i amb molt seguidors arreu del món. Al seu torn, "santa Teresita" va influir fortament a Teresa de Calcuta, fundadora de les Missioneres de la caritat, que actualment tenen unes 4.500 monges escampades per més de 130 països ajudant als més pobres entre els pobres.

Ja al segle XX, el fundador de l'Opus Dei, sant Josepmaria Escrivà, va tenir-lo com a punt de suport. Si el llibre del qual parlem, La imitació de Crist, va ser escrit per a les persones de vida contemplativa però atractiu pel comú dels cristians, el llibre Camí, de sant Josepmaria, pensat per gent que viu enmig del món, ha tingut gran èxit ja que se n'ha editat més de 4,5 milions d'exemplars des que sortí per primera vegada el 1934.

En definitiva, La imitació de Crist, de Tomàs de Kempis, un monjo agustí alemany, és un llibre que ha marcat generacions europees i d'arreu del món. D'alguna manera connecta tota la Bíblia amb part de la bona història i labor de l'Església. Per aquest motiu, penso que també potser serà un llibre d'inspiració per aquest segle XXI. Es pot trobar gratuït en castellà a internet i diverses editorials l'han tornat a publicar en castellà en l'actualitat. En català forma part de la col·lecció "Clàssics del cristianisme", concretament és el número 31 (ISBN 84-7739-329-X).