Atur i solucions

Moltes vegades les millors solucions són les més senzilles. Cada època té els seus patrons. Fa 40 anys, els germans que no es podien quedar a pagès, per falta de feina, havien d'anar-se'n a la ciutat a trobar millors oportunitats, i les trobaven. Per exemple, podien obrir un taller mecànic i guanyaven més diners que el germà que s'havia quedat a pagès. Als anys 80a alguns van atrevir-se a obrir cafeteries-restaurants tradicionals. Els treballadors cobraven la "setmanada" i gastaven força en aquests recintes d'oci. Ara, tant els tallers mecànics tradicionals com els bars-restaurants tradicionals estan de baixa. Es porta l'especialització, les franquícies, el menjar ràpid... Negocis més globals.

Actualment, doncs, en una situació diferent, també cal optar per respostes diferents. Internet es converteix en una eina gairebé imprescindible per tenir eficàcia. Els temps van canviant i els tipus de negocis també. Alguns van de puja i altres van de baixa. Als anys 80a feien falta molts professors i periodistes i també l'atur es va enfilar fins a nivells semblants als actuals. Ara en canvi, no falten professors i sobren periodistes...

Bé, de fet no sobra ningú. El que passa és que els periodistes han de reciclar-se cap a altres camps fins i tot més amables que el periodisme clàssic de notícies bones i dolentes. Alguns són caps de premsa d'empreses i molts, malauradament, estan sense feina.

Afortunadament, però, existeixen solucions més simples. No forçosament cal seguir el patró de fa alguns anys. Més aviat cal canviar-lo i hi ha diverses fórmules, diversos tipus de negoci, que estan clarament en alça i poden ser ideals pels periodistes i per altres persones que pateixen l'esfondrament del seu sector.

jacolomes@gmail.com