Dia mundial contra la sida


1 de desembre, Dia Mundial de la Lluita contra la Sida

L’accés als antiretrovirals ha fet disminuir el nombre de morts per la sida

L’últim informe d'ONUSIDA publicat a mitjans de novembre, assenyalava que en l’actualitat, les persones infectades amb el VIH viuen més anys (ja es parla de la sida com a malaltia crònica), i que el nombre de morts relacionades amb aquesta malaltia ha disminuït de manera notable gràcies als efectes de la teràpia antiretroviral. La història que avui relatem és un exemple.

Daniel: una història amb sabor agredolç

Daniel és un nen de 15 anys a qui vam tenir la grandíssima sort de conèixer a Kampala: obert, simpàtic i ple de vida. Com tots els adolescents de la seva edat, Daniel té somnis i il·lusions, que potser ara pugui veure complerts, potser d'aquí a uns anys el veiem treballant d'actor, o darrere de la càmera, o contagiant el seu optimisme als altres com a assistent social, igual que el seu gran amic Brian.

Malgrat la seva curta edat, Daniel sap bé el que són l'abandonament i la marginació. És un dels milions de nens infectats pel virus de VIH que hi ha a l'Àfrica. Orfe des dels quatre anys, semblava condemnat a una mort segura. Vivia amb la seva tia, que es va fer càrrec d'ell en morir els seus pares. La ignorància va portar a la dona a deixar que la vida del seu nebot es consumís poc a poc, tirat sobre un matalàs i sense rebre cap tipus d'assistència. Era un d'aquells infectats per aquesta malaltia de la que era millor no parlar. No volien a casa un nen que fes que els veïns els assenyalessin amb el dit i que, a més, podria ser un perill per a tots.

La sort va voler que un dia passés per davant de casa una treballadora de la clínica per a malalts de sida del centre Pare Pius. La dona es va interessar per ell i va demanar que el portessin a la clínica. Des de llavors, la vida d'aquest petit desnonat va canviar per complet. Va començar a rebre atenció mèdica i tractament, a més de visites i atenció a
domicili dels assistents socials.

Ara el Daniel assisteix a l’escola, on és un estudiant brillant, rep tractament amb antiretrovirals i davant seu s'obre un futur ple d’esperança. La seva tia, que l'acull a casa seva, l'estima "a la seva manera", els seus cosins són ara una cosa semblant als seus germans i el seu amic Brian, el treballador social que el centre ha assignat perquè s’ocupi d'ell, s'ha convertit en la seu major referent i suport.

Conèixer Daniel i Brian va ser un d'aquests regals amb els que t'obsequia la vida. El temps que passem amb ells ens va omplir d'optimisme i esperança. És tant el que es pot fer! Però també ens va deixar un cert pòsit d'amargor, una sensació agredolça: "Quants Daniels -ens preguntem- hi haurà en aquest món, que malbarata a mans plenes, esperant un tractament que potser no arribi mai?".

La clínica de Gabba, que pertany al Centre Pare Pius, és només un dels molts projectes de prevenció i tractament de la sida que Mans Unides dóna suport a Àfrica, Àsia i Amèrica.

Segons l'últim informe d'ONUSIDA, el 2010:
• A finals de 2010, aproximadament 34 milions de persones vivien amb el VIH a tot el
món.
• Uns 2,7 milions de persones es van infectar pel VIH.
• Al voltant del 68% de totes les persones que vivien amb el VIH residien a l'Àfrica.
• Entre ells, uns 390.000 eren nens.
• La incidència del VIH ha caigut en 33 països, 22 dels quals pertanyen a l'Àfrica subsahariana, la regió més afectada per l'epidèmia de la sida.
• La sida s'ha cobrat almenys un milió de vides a l'any a l'Àfrica subsahariana des de 1998.

Informa Mans Unides